Skuffende lidt i regeringens delvise genåbning !

2021-02-24T15:14:59+00:00February 24th, 2021|0 Comments

Det var godt nok skuffende lidt som der kom med i regeringens smalle genåbningsplan. I Dansk Folkeparti er vi naturligvis glade for, at en delvis genåbning er på vej. Men det er desværre ikke en genåbning, der redder mange virksomheder, fra truende gældsfælde- og konkurs.

En stor del af de liberale erhverv kan således ikke genåbne lige nu med den beslutning som regeringen har taget. Vi taler altså om virksomheder, der i forvejen er helt i knæ. Vi taler om brancher, der – fraregnet december og januar – er blevet forskelsbehandlet negativt i forhold til kompensationsbeløb, hvor man kun har fået 23.000 mod 30.000 til lønkompensation til lønmodtagere. Vi taler om brancher, hvor der ofte er tale om enkeltmandsvirksomheder og familievirksomheder, der ofte arbejder ustyrligt mange timer for at holde deres livsdrøm i gang til en timeløn, de fleste ikke tør regne på – og en timeløn, mange danske lønmodtagere ville takke pænt nej til.

Vi taler om brancher, hvor konkurserne er i ekstrem vækst. Eksempelvis er der i Århus-området sket en eksplosion i konkurser. I januar 2020 var der 27 konkurser i retskredsen. I 2021 er der for samme periode 142 konkurser. Altså nærmest en syvdobling. Det er så alvorligt, som det kan blive!

I DF ærgrer vi os meget over, at der ikke blev indgået et bredt forlig om genåbning. Når vi her har at gøre med noget så vigtigt som Danmarks fremtid og levebrødet for tusindvis af selvstændige og deres familier. Det her er for vigtigt til snævre forlig, men regeringen åbnede desværre ingen døre for den politiske dialog og forhandling. Informeret blev vi, men aftalen var 100% skrevet på forhånd. Sådan bør et åbent demokratisk folkestyre altså ikke være!

Vi har ofte kritiseret, at de kompensationspakker, der vedtages, bliver vedtaget i sidste øjeblik og mest af alt virker som brandslukning. Derfor opfordrer DF til, at der nu – også i kompensationspakkerne – tænkes langsigtet og ikke kun til næste udløbsdato. Vi oplever mange, der kontakter os og fortæller, at de med udsigten til længere nedlukning nu vil stå i en ubærlig økonomisk situation. Nærmest intet er sparet op, da alt er brugt på gold overlevelse og reelt udskydelse af en truende konkurs.

Derfor er det bydende nødvendigt, at der fra politisk side arbejdes på langsigtede aftaler, der holder hånden under de berørte erhverv og tusindvis af arbejdspladser.