Flere midler til bekæmpelse af trafikstøj

2021-09-10T10:29:13+00:00September 10th, 2021|0 Comments

Et nyt studie i British Medical Journal understreger endnu engang, at der er betydelige sundhedsrisici forbundet med at bo ved siden af steder med trafikstøj fra motorveje eller jernbaner. Studiet viser f.eks., at risikoen for at udvikle Alzheimers stiger med 27%, hvis man over længere tid udsættes for mere end 55 decibel trafikstøj.

Læg dertil andre helbredsproblemer som søvnproblemer, stress og hjerte-kar-sygdomme, som ca. halvanden mio. danskere ifølge artiklen må slås med, da de bor ved landets trafikale pulsårer. Konklusionerne er alvorlige, og gør trafikstøj til et nationalt sundhedsanliggende, som skal bekæmpes hurtigst muligt.

I Dansk Folkeparti har vi allerede haft held til at gøre det til en prominent del af den store infrastrukturaftale, som blev præsenteret i begyndelsen af sommeren. Her fik vi placeret 3 mia. i en pulje til bekæmpelse af trafikstøj, men vi ville egentlig gerne have tilført yderligere 1,5 mia. Det kunne ikke lade sig gøre i første omgang, men måske vil forskningsresultaterne fra Storbritannien få flere partier til at spærre øjnene op og forstå, at vi må sætte ind over for problemet i endnu højere grad. De sundhedsmæssige konsekvenser af at lade halvanden mio. danskere døje med generne fra stærk trafikstøj kan være uoverskuelige – og tilmed en rigtig dårlig forretning!

Mere end hver fjerde dansker er plaget af trafikstøj i deres hjem. Støj i hjemmet kan som sagt medføre søvnløshed og højt blodtryk, som igen øger risikoen for alvorlig sygdom. Derfor er det vigtigt for Dansk Folkeparti, at der nu afsat 3 mia. kr. til støjskærme m.v. langs statens veje. Men også på kommunevejene døjer beboerne med støj. Derfor giver vi kommunerne en hjælpende hånd, så de kan få penge af staten til støjbekæmpelse. Og så kan du og jeg også gøre noget; vi kan vælge støjsvage dæk, der giver mindre støj i de haver og huse vi kører forbi – og mere fred og ro i kabinen.

Med infrastrukturaftalen på 161 mia. kr. over 14 år, har vi i Dansk Folkeparti ikke alene været med til at binde Danmark bedre sammen og øge fremkommeligheden. Vi har også sikret, at danskerne får bedre trafiksikkerhed og mindre vejstøj.

Pengene er der; jeg ved, at anlægsbranchen har kapacitet til øget arbejde; så lad os komme i gang med projekterne i infrastrukturplanen hurtigst muligt – gerne allerede foråret 2022.